Leto, zima i jesen možda imaju svoje obožavatelje, ali je proleće očigledno najomiljenije godišnje doba. Sumnjate u to? Pročitajte 5 naučno potvrđenih razloga zašto je proleće najbolje:

 

1. Temperature su umerene

Proleće predstavlja kraj oštre, hladne zime i prelazni period ka predstojećem vrelom letu. U mnogim mestima, temperature u prolećnom periodu su blage i obićno se kreću od 15 do 22 stepena. Pojedina istraživanja su pokazala da ljudima najviše prija temperatura od oko 22 stepena, tako da dolaskom proleća konačno možemo da skinemo tešku i debelu odeću i obučemo nešto laganije i udobnije.

 

2. Dan postaje duži

Posle prolećne ravnodnevice, dani postaju sve duži, a noći sve kraće. Krajem marta ujedno počinje i letnje računanje vremena, zbog čega ustajemo sat vremena ranije i možemo bolje da iskoristimo dan. Veća osunčanost naročito prija boljem raspoloženju, a pojedina istraživanja sugerišu da što je više prirodne dnevne svetlosti u toku dana, manje je nervoze i neraspoloženja kod ljudi.

 

3. Vraćaju se ptice selice

Mnoge životinje se sele na jug dolaskom hladne zime, a vraćaju na sever sa porastom teperatura. Za područja na severnoj polulopti, nema boljeg pokazatelja da dolazi proleće nego kada čujete cvrkut ptica koje se vraćaju sa juga. Migracije ptica počinju otprilike sredinom februara i traju do juna, što znači da se ptice sele tokom proleća. I samo posmatranje ptica, tih divnih pernatih prijatelja, može da nas učini srećnim. Istraživanje sprovedeno 2017. godine u Velikoj Britaniji je pokazalo da što više ptica ljudi vide provodeći vreme napolju, bolje će im biti mentalno zdravlje.

 

4. Puno je mladunaca

Mnoge životinje se razmnožavaju u proleće kada je toplo i ima dosta hrane. Zbog toga u proleće ima puno zečića, pačića, malih veverica i drugih preslatkih životinjca. Istraživanja su pokazala da posmatranje slatkih životinja pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Na primer, istraživanje sprovedeno tokom 2012. godine je pokazalo da se studenti koji posmatraju slike životinja ili njihovih mladunaca, bolje fokusiraju na radne zadatke tokom studija. Ako kroz prozor kancelarije možete videti pufnaste male veverice bićete znatno produktivniji na poslu.

 

5. Insekti postaju aktivniji

Proleće je važan period za mnoge bubice. Kada se prvi cvetovi rascvetaju, sunce jače zasija, a dani budu topliji, bumbari, ose, bubamare, leptiri i mnogi drugi insekti se bude iz zimskog dremeža. Oni su tada i gladni i žedni! Zato kreću u potragu za hranom. Koje insekte prvo spazite u proleće? Kada sledeći put krenete u šetnju, zapamtite insekte i druge prolećne pojave koje budete videli.

 

Prevela: Teodora Popović