Proleće je pravo vreme za pčele! Probudile su se iz zimskog mirovanja i počinju da zuje unaokolo u potrazi za prolećnim cvećem. Pozivamo sve drugare zaštitnike prirode da saznaju sve o našim vrednim pčelama!

 

Činjenica 1: Sigurno već znate da su pčele veoma važni oprašivači cveća, voća i povrća. To znači da one pomažu drugim biljkama da rastu! Pčele prenose polen između muških i ženskih delova cveta, čime dozvoljavaju semenju i voćnim plodovima da rastu.

 

Činjenica 2: Pčele žive u košnicama (ili kolonijama). Imamo tri tipa članova košnice:

  1. Kraljica: jedna kraljica upravlja celom košnicom. Njen posao je da položi jaja iz kojih će se izleći nova generacija pčela te košnice. Kraljica takođe proizvodi hemikalije koje upravljaju ponašanjem drugih pčela.
  2. Radilice: sve su ženke i njihove uloge su traženje hrane (polen i nektar iz cveća), izgradnja i zaštita košnice, kao i čišćenje i cirkulacija vazduha koju postižu mahanjem krila. Radilice su jedine pčele koje većina ljudi vidi kako lete unaokolo van košnice.
  3. Trutovi: ovo su muške pčele i njihova uloga je da se pare sa novom kraljicom. Nekoliko stotina živi u svakoj košnici tokom proleća i leta. Ali kada dođe zima i košnica pređe u stanje preživljavanja, trutovi budu izbačeni iz nje!

Činjenica 3: Po čemu su ove zujalice najpoznatije? Po predivnom medu! A da li ste znali da one proizvode med kao zalihu hrane za košnicu tokom zime? Srećom po nas, ove vredne male radilice proizvedu 2-3 puta više meda nego što im je potrebno, tako da i mi možemo da uživamo u ovoj ukusnoj poslastici!

 

Činjenica 4: Ukoliko kraljica pčela ugine, radilice će proglasiti novu kraljicu tako što će odabrati mladu larvu (larve su tek izlegle bebe insekti) i hraniti je specijalnom hranom nazvanom “kraljevski žele”. To omogućava larvi da se razvije u plodnu kraljicu.

 

Činjenica 5: Pčele su fenomenalni letači. One lete brzinom od oko 25 kilometara na čas i mašu svojim krilima 200 puta u minuti!

 

Činjenica 6: Svaka pčela ima 170 mirisnih receptora, što znači da imaju veoma razvijeno čulo mirisa! One ga koriste da međusobno komuniciraju unutar košnice i da prepoznaju različite vrste cveća kada traže hranu.

 

Činjenica 7: Prosečna radilica živi samo 5 do 6 nedelja. Tokom tog vremena ona proizvede oko dvanaestinu kašičice meda.

 

Činjenica 8: Kraljica može da živi čak i do 5 godina. Ona je najzauzetija u letnjim mesecima, kada može da polegne i do 2500 jaja na dan!

 

Činjenica 9: Pčele su i sjajne plesačice! Kako bi prenele informacije o najboljim izvorima hrane, one izvode svoj “gegajući ples”. Kada se radilica vrati u košnicu, ona se pomera u obliku osmice i mrda svoje telo kako bi naznačila pravac izvora hrane. Strava, zar ne?

 

Činjenica 10: Nažalost, u poslednjih 15 godina, kolonije pčela počele su da nestaju, a razlog ostaje nepoznat. “Poremećaj kolapsa kolonija” je fenomen da milijarde pčela po celom svetu napuštaju svoje košnice i nikada se ne vrate. U nekim regionima je čak i do 90% pčela nestalo!

 

Mi možemo da pomognemo u spasavanju ovih pametnih bubica, društvo! Zašto ne bismo zasadili cveće puno nektara, kao što su lavanda i zvončići, što će pomoći pčelama da pronađu hranu koja im je potrebna? Takođe, pobrinite se da kupujete domaći med, čime pružamo podršku našim pčelicama i pčelarima!

 

Prevela: Sonja Stojiljković

 

Izvor: www.natgeokids.com