Kada smo bili deca, većina nas je provodila puno vremena u prirodi, penjući se na drveće, istražujući stene i bube ili se igrajući igara na otvorenom sa prijateljima. Nismo znali da nam ove zabavne aktivnosti zapravo razvijaju mozak, telo i karakter za kasniji život.  

Danas je to potvrđeno istraživanjima. Igranje na otvorenom u prirodi je višestruko korisno za decu. Ono pomaže u intelektualnom, socijalnom, emocionalnom i fizičkom razvoju deteta. Saznajte kako priroda pomaže u razvoju deteta. 

  1. Intelektualne koristi

Prirodni svet je džinovska laboratorija za neograničeno učenje. Deca su rođeni naučnici i vole da doživljavaju prizore, mirise, zvukove i teksture na otvorenom.  Priroda pruža nebrojene mogućnosti za otkrivanje, kreativnost i rešavanje problema. 

Interakcija sa prirodnim okruženjem omogućava deci da uče radeći i eksperimentišući sa idejama. U prirodi, deca razmišljaju, preispituju i postavljaju hipoteze – razvijajući tako radoznale umove. 

Bez obzira da li prosuđuju rastojanje između dve stene pre skoka ili razmišljaju kuda insekti odlaze zimi, deca neprestano razmišljaju kada su u prirodi. Ova iskustva nude stvarno, autentično učenje kao što ništa drugo ne može. Dok deca rizikuju, pokušavaju, ne uspevaju i pokušavaju ponovo, stiču prilagodljivost i samopouzdanje.

  1. Emocionalne koristi

Dobro je biti napolju. Deca mogu slobodno istraživati, kretati se i praviti buku – svi divni oblici samoizražavanja koji su često ograničeni u zatvorenom. U prirodi deca mogu trčati, skakati, preskakati, penjati se, kotrljati se i vikati. Sve to opušta i smanjuje napetost, anksioznost, i nemir.     

Priroda pojačava osećaj mira i često otkriva negujuće osobine kod dece. Deca koja uče o prirodi, borave u prirodi i kontaktiraju sa životinjama, razvijaju vrednosti poštovanja, brige i odgovornog odnosa prema svetu oko sebe. 

Mnoga energična deca usporavaju kako bi iskopala rupu u pesku, gledala bubamaru kako puže ili provodila vreme igrajući se štapom u blatnjavoj bari. Istraživanja potvrđuju da boavak u prirodi može smanjiti simptome hiperaktivnosti, poremećaja pažnje i anksioznosti.

  1. Društvene koristi

Kada se deca igraju na otvorenom, imaju prilike za interakciju sa novim i drugačijim drugovima u igri. U prirodi se deca mogu igrati sama ili se međusobno povezivati, deliti i rešavati probleme. U prirodnom svetu, deca često sarađuju u izmišljanju igara i pravila jer ne postoje uputstva za igranje. Kada istražuju napolju, deca školskog uzrasta možda neće biti u neposrednoj blizini odraslih, što im daje vremena da naprave svoja pravila i samostalno reše probleme. 

Često, uključena u prirodni svet, čak i burna, aktivna deca mogu usporiti i naučiti da se usredsrede na nežnost. Takođe mogu razviti empatiju i pružiti ruku da uteše prijatelja koji deluje povređeno ili tužno.     

  1. Fizičke koristi

Svež vazduh je okrepljujući i nudi beskrajne mogućnosti za fizičku aktivnost, koja zauzvrat gradi snažno telo. Izlaganje sunčevoj svetlosti znači da deca apsorbuju vitamin D koji ima mnogo koristi, uključujući doprinos jakom imunološkom sistemu. 

Ono što je dobro za decu, dobro je i za roditelje.  Ne bojte se da se pridružite. Ništa nije bolje od pokušaja da se pređe preko potoka, skokom sa stene na stenu (čak i ako se patika smoči ili koleno dobije modrice).  Balansiranje rizika i bezbednosti, posao je roditelja, a pružanje određenog nivoa izazova omogućava deci da nauče nove veštine. 

  1. Prednosti za životnu sredinu

Pored pojedinačnih koristi stečenih povezivanjem sa prirodom, postoji i kolektivna korist koju svi delimo.  Deca širom sveta igraju se napolju, stvarajući jedinstvo zajedničkih iskustava. Naša deca odrediće budućnost planete. 

Da bismo odgojili odrasle ljude koji su strastveni u zaštiti životne sredine i očuvanju naše planete, prvo moraju razviti duboku ljubav prema njoj. Jedini način da to ostvarimo i da deci omogućimo sve koristi odrastanja u prirodi, jeste da otvorimo vrata i pustimo ih napolje da sami otkriju i osete ljubav i poštovanje prema prirodnom svetu.

 

Prevela: Jelena Jovanović