Igra razvija motoričke veštine, samopouzdanje, racionalno razmišljanje i nemerljivo je važna za decu.

Saznajte kojih 10 igara su posebno dobre za učenje i razvijanje veština kod dece.

 

1. Igranje sa lutkama

Igranje sa lutkama se ne odnosi samo na devojčice! Davanje karaktera likovima u obliku mini figura i lutaka važno je i za dečake i za devojčice. Ono omogućava deci da razviju svoju društvenu igru, podstiče njihovu maštu, izražavanje i imenovanje svojih osećanja.

 

2. Crtanje i slikanje

Pusite decu da rade šta žele sa bojama i priborom za crtanje. To im omogućava da svoj svet osete na čulni način i razviju samoizražavanje dok uporedo razvijaju veštine koje ih vode ka pisanju. Osim toga, ovo je poziv da uče o bojama, kombinovanju i mešanju boja i dobrom starom sređivanju prostora nakon igre.

 

3. Kocke, slagalice i oblici

Igranje kockama, slagalicama i oblicima postavlja temelje prostornog razmišljanja, logičkog zaključivanja, sređivanja i prepoznavanja različitih oblika, veličina i boja.

 

4. Muzika, ples i pevanje

Pevanje i muzika izuzetno pomažu u razvijanju jezika i čine osnovu pismenosti, kao i osnovnih matematičkih pojmova poput brojanja. Štaviše, deca počinju da razvijaju ritam, istovremeno usavršavajući i svoje veštine slušanja. Ples pomaže detetu da razvije snagu, kordinaciju  i fleksibilnost.

 

5. Igre maštanja i zamišljanja

Sve igre treba da budu maštovite, ali ovde mislimo na vrstu igre koja se spontano dešava. Ostavite malo dete samo sa nasumičnim skupom predmeta i uskoro ćete ga pronaći izgubljeno u svetu mašte. Kada detetu date vreme i prostor za maštovitu igru, to je od izuzetne važnosti za razvoj mašte. A mašta je važna za razvijanje veština pismenosti i intelektualnog rasuđivanja. Sem toga kod dece se razvija svest o sebi i osećaj samopoštovanja, zatim razumevanja sveta oko sebe, ali i sposobnost da se izbore sa dosadom.

 

6. Igra u prirodi

Dečije učenje je podgrejano raketnim gorivom kada prostor za igru prebacimo napolje. Ne samo što je zdravo, igranje u prirodi decu uči poštovanju prema životinjama, biljkama i životnoj sredini a kroz igru, deca usvajaju i osnove biologije. Trčanje, skakanje, penjanje, ljuljanje, takođe pomaže deci da razviju motoričke sposobnosti i otpornost kroz preuzimanje rizika, kao i da postanu nezavisnija i znatiželjnija.

 

7. Igra čulima

Ukratko, igra čulima je bilo koja aktivnost koja uključuje dodir, miris, ukus, vid i sluh. Ovo može biti obezbeđeno sa tanjirom na kome je žele ili led, kao i igranje šarenim “bockalicama” za decu ili obojenim pirinčem. Igra čulima stimuliše istraživanje i gradivne elemente nauke i ispitivanja.

 

8. Jednostavne društvene igre

Postoji veliki broj društvenih igara za najmlađe, koje bi trebalo isprobati – ne samo zbog njihovog faktora zabave, već i zbog njihovog potencijala za učenje. Pored tema o brojevima, bojama, oblicima i akustici, ove igre su od vitalnog značaja za podučavanje dece da ponekad moraju sačekati svoj red i deliti sa drugima.

 

9. Kuvanje i igranje kuvanja

Kuvanje i pretvaranje da kuvaju, serviraju i kupuju su sjajne igre za decu. Samo kuvanje kombinuje elemente igre čulima, matematičke koncepte, sigurnost u kući i praćenje procedura. Pretvaranje da kuvaju, serviraju ili da kupuju, oni takođe uče osnovnim matematičkim idejama, kao i društvenim interakcijama i kako da budu pažljivi prema drugima.

 

10. Kartonska kutija

Da stvarno! Skromna kartonska kutija jedna je od najneverovatnijih pozivnica za igru. Da li će kutija postati kuća, automobil ili nešto drugo? Obezbedite deci krpice, jastučiće, olovke i papirne tanjire, a zatim ih posmatrajte kako istražuju svoj svet, oskazuju maštu i počinju da razmišljaju kao inženjeri.

 

Prevela: Dragana Tripković

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. 6 načina kako da naučite decu da poštuju planetu Zemlju
  2. Izazov: naučite kako konj galopira!
  3. Klinci i ljubimci: Kako je nastala moja mreža prijateljstva