Za većinu dece ljubimci predstavljaju više od životinja – oni su članovi porodice i najbolji prijatelji. Imati kućnog ljubimca ide, nažalost, zajedno sa tugom koja dolazi kada ljubimac ugine, da li zbog starosti, bolesti ili neke nesreće.

 

To može biti jako bolno. Ipak su ljubimci često oni koji prvi pozdravljaju decu ujutru ili posle škole. Vaš ljubimac je možda onaj kome dete ide, kada mu treba uteha i društvo kada je bolesno, ili kada se oseća uznemireno i tužno.

 

Iako je nemoguće da zaštitite decu od gubitka ljubimca, možete im pomoći da se bolje nose sa tim. Kako je smrt ljubimca možda njihov prvi gubitak nekog voljenog, proces žalosti može pomoći deci da nauče kako da se nose sa drugim gubicima tokom života.

 

Kako da saopštimo vest o smrti ljubimca?

Jedna od najtežih stvari kada ljubimca izgubimo je obavestiti decu o tome. Pokušajte to da uradite u razgovoru jedan na jedan, iskreno, negde gde se dete oseća sigurno i udobno i gde nećete biti ometani.

 

Kao što biste postupili u bilo kojoj teškoj situaciji, pokušajte da ocenite koliko informacija je potrebno da kažete detetu prema njihovim godinama, nivou zrelosti i životnom iskustvu.

 

Ako je vaš ljubimac jako star i već dugo bolestan, razmislite da popričate sa decom pre njegove smrti. Ako treba je ljubimca potrebno uspavati (eutanazirati), najbolje je da objasnite detetu:

  • da je veterinar učinio sve što je mogao
  • da ljubimac ne može da ozdravi
  • da je ovo najbolji način na koji možete ukloniti ljubimcu bol
  • da će ljubimac umreti mirno, bez osećaja bola ili straha

Ponovo, godine deteta, nivo zrelosti i njegova pitanja će vam pomoći da odredite da li da objašnjenje bude jasno i jednostavno o tome šta će se dogoditi. Ako jeste tako, u redu je da koristite reči poput “smrti” ili “umiranja”, ili da kažete nešto poput “veterinar će dati ljubimcu injekciju koja će ga prvo uspavati, a onda zaustaviti rad srca”. Mnoga deca žele priliku da se oproste, a neka su možda dovoljno odrasla i emotivno zrela da budu pored ljubimca tokom procesa kako bi ga utešila.

 

Ako je potrebno da veterinar eutanazira ljubimca, budite pažljivi oko izražavanja. Ako kažete da je ljubimac otišao “da spava” ili da je “uspavan”, mala deca koja često shvataju stvari bukvalno, mogu vas pogrešno razumeti.

 

Ako je smrt ljubimca nastala iznenadno, mirno objasnite sta se dogodilo. Budite kratki i pustite da pitanja koja dete postavlja odrede koliko informacija je potrebno reći.

 

Držite se istine

Izbegavajte pokušaje da “ulepšate” situaciju uz pomoć laži. Nije dobra ideja da govorite detetu da je “kuca pobegla” ili da je “otišla na dug put”. To verovatno neće ublažiti tugu posle gubitka ljubimca i ako dete otkrije da ste lagali, verovatno će biti ljuto na vas.

 

Ako vas dete pita šta se dešava sa ljubimcem posle smrti, iskoristite sopstveno shvatanje smrti, uključujući, ako je potrebno, shvatanje vaše religije. S obzirom da niko od nas ne zna istinu u potpunosti, iskreno “ne znam”, takođe može biti odgovarajući odgovor. U redu je da kažete deci da je smrt misterija.

 

Pomozite detetu da se nosi sa situacijom kada ljubimac ugine

Kao i svako ko prolazi kroz gubitak, posle smrti ljubimca deca obično, pored tuge, osećaju i mnoštvo drugih emocija. Mogu osećati usamljenost, bes ako je ljubimac uspavan, frustraciju što ljubimac nije mogao da ozdravi, ili grižu savesti zbog situacija kada su možda bili grubi ili nisu brinuli o ljubimcu kako su trebali.

 

Pomozite deci da razumeju da je prirodno da imaju sve te emocije i da je u redu ako ne žele da pričaju o tome odmah, i da ćete biti tu kada budu spremni za razgovor.

 

Ne osećajte se prisiljeno da krijete svoju tugu zbog gubitka ljubimca. Pokazujući kako se osećate i pričajući o tome otvoreno, dajete primer deci. Time pokazujete da je u redu da se osećamo tužno kada izgubimo nekog voljenog, da pričamo o svojim emocijama i da plačemo kada smo tužni.

 

I deci će biti uteha da spoznaju da nisu jedini koji su tužni i da nisu usamljeni u svojim osećanjima. Podelite priče o ljubimcima koje ste imali – i izgubili kada ste vi bili mladi. I kako je bilo teško oprostiti se od njih.

 

Pozitivno gledanje na budućnost je važno

Kada prođe šok zbog situacije koja se desila, važno je da pomognete detetu da preboli i da nastavi dalje. Deci može da pomogne pronalaženje načina da sačuvate uspomenu na ljubimca. Možete podeliti sećanja na sve zabavne trenutke koje ste imali sa njim. Napišite zajedno molitvu ili podelite mišljenje šta je ljubimac značio svakom članu porodice. Ispričajte priče o smešnim momentima ljubimca. Podelite što više toplih zagrljaja. Možete napraviti i mali zajednički projekat, kao na primer pravljenje albuma sa fotografijama i tekstom.

 

Ne zaboravite da je patnja posle gubitka ljubimca, posebno za dete, slična patnji posle gubitka neke osobe. Deci može pasti mnogo teže gubitak ljubimca koji im je nudio ljubav i prijateljstvo, nego gubitak daljeg rođaka. Možda ćete morati to da objasnite prijateljima, članovima porodice i drugima koji nemaju ljubimce i to ne razumeju.

 

I možda najvažnije, pričajte često i s ljubavlju o ljubimcu. Pokažite detetu da iako će bol proći, lepa sećanja na ljubimca će zauvek ostati. Kada bude pravo vreme, možete uzeti u obzir udomljavanje novog ljubimca – ne kao zamenu, već kao način da primite novog krznenog prijatelja u porodicu, svoj dom i svoje srce.

 

Prevela: Milica Reljić