Kroz igru do znanja: 5 zabavnih aktivnosti za decu

Igra je jedan od najvažnijih načina na koje deca uče. Igra pruža temelj kasnijem formalnom učenju u detinjstvu, ali takođe omogućava da dete razvije samopouzdanje. Igra jača moći koncentracije koje su neophodne za uspeh u školi, pomaže u učenju različitih veština – od učenja socijalnih interakcija i normi do početaka naučnog razmišljanja.

Veruje se da je pravo na igru osnova za dobrobit dece, stoga su ga Ujedinjene nacije proglasile za univerzalno dečije pravo.

Igra je posebno važna za mlađu decu. Ona je temelj razvoja u detinjstvu u pogledu jezika, emocionalne inteligencije, kreativnosti i intelektualnog rasuđivanja.

 

Šta je igra?

Prema knjizi “Anštajn nikad nije koristio šarene kartice”, autori dele igru na ključne elemente. Igra mora biti:

 • zabavna i prijatna
 • bez postavljenih ciljeva
 • spontana i dobrovoljna
 • da obuhvati aktivno učestvovanje
 • da ima elemente mašte

Međutim, neke aktivnosti imaju veći potencijal za igru od drugih  i vredi ih spomenuti. Odrasli obezbeđuju prostor, sredstva i vreme. Saznajte kojih su to top 5 igara koje deci pomažu da uče:

 1. Pesak 

Igra u pesku je fantastična prilika za postavljanje temelja naučnom razmišljanju, razvoju samopouzdanja i fizičkog razvoja. Kopajući, sipajući, prosejavajući i vadeći pesak lopaticom, deca uče kako stvari funkcionišu, istovremeno jačajući mišiće i kordinaciju. Kada se u igru uključe i drugari, nastaje timski rad, razvijaju se društvene veštine i uči se da je sreća lepša kada se deli.

 1. Igra u vodi

Slično igri u pesku, igra u vodi omogućava deci da eksperimentišu u bezbednom okruženju sa osnovnim konceptima kao što je zapremina. Sem toga, igra u vodi je odlična za učenje posledica određenih aktivnosti. Kada se tome doda koordinaciju očiju i fizička snaga, igra u vodi će sigurno postati jedna od omiljenih aktivnosti.

 1. Igranje sa testom

Testo za igru ima nenadmašan potencijal za učenje. Ne samo da ojačava prste u pripremi za celoživotno pisanje, već uči i finim motornim veštinama, kreativnosti i koordinaciji ruku i očiju. Dodajte nekoliko perlica u testo za vežbanje motorike, ili zadajte deci da navlače perle po  dužini osušenih špageta koje se drže u testu za dodatnu vrednost igre.

 1. Prerušavanje i igranje uloga

Pustite decu da se igraju sa gomilom odeće i rekvizitima poput igračaka koje simuliraju lekarsku opremu i pustite im maštu na volju. Uskoro ćete otkriti nadobudnog lekara, vetarinara, medicinsku sestru, astronaut ili kuvara. Prerušavanje pomaže deci da počnu da shvataju svet odraslih, uloge, interesovanja, kao i da jačaju društvene interakcije. Ne manje važno je to što prerušavanje pomaže deci da ojačaju sposobnosti brige o sebi i samostalnog oblačenja koje su od suštinskog značaja za osnovnu školu.

 1. Igra u prirodi

Dečije učenje je podgrejano raketnim gorivom kada prostor za igru prebacimo napolje. Ne samo što je zdravo, igranje napolju decu uči poštovanju prema životinjama, biljkama i životnoj sredini a kroz igru, deca usvajaju i osnove biologije. Igra napolju takođe pomaže deci da postanu nezavisnija i znatiželjnija.

 

Prevela: Dragana Tripković

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

 1. Posmatrajte ptice vodenih staništa
 2. Nahrani ptice
 3. Napravi polarne životinje od raznih materijala
By |2021-12-09T15:39:55+00:0025 marta, 2021|Blog|Komentari su isključeni na Kroz igru do znanja: 5 zabavnih aktivnosti za decu

About the Author:

Go to Top