Bilo da ste posvećeni recikliranju, za kupovinu koristite samo platnene cegere i posedujete komposter u uglu svog dvorišta, ili da ste samo užurbani roditelj u potrazi za brzim savetima o tome gde da odnesete staru odeću, nije teško usmeriti porodicu ka sticanju “zelenijih” navika.

 

Najbolje prakse za zaštitu planete zahtevaju zajednički napor svih članova porodice. Stoga, kako roditelji mogu da navedu decu da smanje upotrebu resursa, ponovo koriste ono što mogu, recikliraju i čuvaju životnu sredinu?

 

Kao i sa većinom dobrih navika, najbolji način da vi postane dobar uzor. Deca uče kroz primere starijih, pa pokazujući im da vi vodite računa o životnoj sredini, vaša deca učiniće to isto.

 

Stizanje zelenih navika je zadatak za celu porodicu. Evo nekoliko predloga koje vaša porodica može da isproba:

  1. Naučite ih poštovanju prirode. Ovo možete započeti u vašem dvorištu. Pomozite deci da posade cveće u baštu ili da posade drvo. Postavite hranilicu, fontanu i kućicu za ptice. Deca bi svakog dana mogla počistiti ili napuniti fontanu, pokupiti otpatke semenki oko hranilice i dopuniti ih.
  2. Organizujte porodični odmor na otvorenom. Možda će se porodična turistička tura do Obedske bare, Đavolje Varoši ili Stare planine podstaći vaš avanturistički duh. Tokom boravka u prirodi, razgovarajte o biljkama i životinjama na koje nailazite i diskutujte zbog čega je važno zaštititi njihova staništa. 
  3. Čuvajte energiju. Podsećajte decu da ugase svetlo kada izlaze iz prostorije, da ugase i isključe iz struje kompjutere, TV i druge uređaje kada ih ne koriste, da se ne zadržavaju dugo ispred otvorenih vrata frižidera. Zamenite obične sijalice štedljivim i umesto jednokratnih baterija koristite punjive. Naučite decu kako da brinu o tome da baterije uvek budu pune. Ove jednostavne “zelene” navike, ne samo da će pozitivno uticati na životnu sredinu, već će istovremeno podsticati odgovornost kod dece i uštedeti vam novac.
  4. Reciklirajte. Upravljanje otpadom i recikliranje u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, međutim neke stvari poput lekova, stare odeće, elektronskih uređaja možete predati firmama za reciklažu kako biste izbegli da ih bacite u kontejner. Potražite na internetu iskustva i savete drugih, jer to što ne možemo u potpunosti da recikliramo u Srbiji, ne znači da ne možemo dati svoj doprinos smanjenju količine otpada koju svakodnevno ostavljamo.
  5. Pešačite. Ako deca mogu bezbedno doći do škole ili posetiti drugare vozeći bicikl, ne morate ih dovesti kolima. Ako procenite da to nije bezbedno, organizujte porodični dan za pešačenje ili vožnju bicikla. Osim što je dobro za vaše zdravlje, možete boravak u prirodi iskoristiti da prodiskutujete o biljkama i životinjama koje ste videli usput.
  6. Širite dobro dalje. Zatražite od dece da sakupe igračke, knjige, odeću i ostale predmete koje više ne koriste ili ne žele, za donaciju dobrotvornim organizacijama. Uključite ih u ekološke sekcije ili ekološke organizacije koje podržavaju rad mladih. Organizujte komšijsku akciju čišćenja smeća ili uređivanja zelene površine i uključite decu. Ne samo da ćete složno sa komšijama ozeleneti i urediti zajednički prostor, već će se deca takođe družiti i zabaviti sa svojim vršnjacima i starijima.

 

Ovo su samo neki od načina kako da vaša porodica počne da brine o planeti. Podstaknite decu da i ona osmisle i predlože nove i interesantne načine “zelenijeg” stila življenja. 

 

Angažovanje vaše dece na ovaj način navešće ih na razmišljanje da njihovi lični napori utiču na svet u kojem žive i na to kako male promene mogu – i zaista prave – veliku razliku.

 

Prevela: Emilija Vuković