Mirjana Šesta: prednost odrastanja dece na selu

 
“Odnos između Tamare i njenih ljubimaca je veoma poseban. Krmaču Zenidu voli zato što je slatka, medena i rađa lepe prasiće. Pas Peki je njen najbolji drugar sa kojim provodi ceo dan”, kaže Mirjana Šesta, mama devojčice Tamare, učesnice konkursa “Klinci i ljubimci” sa kojom smo razgovarali o prednostima odrastanja dece u seoskom okruženju-
 

Šta biste izdvojili kao najveću prednost odrastanja dece u seoskom okruženju?

 

Izdvojila bih kao najveću prednost, prvenstveno, to što deca rastu u zdravoj sredini. Rastu okruženi prirodom. Spoznaju prave vrednosti života.

 

Da li deca koja odrastaju na selu, okružena ljubimcima i neretko farmskim životinjama od najranijeg detinjstva razvijaju saosećajnost prema svim živim bićima? Na koji način je to primetno kod vašeg deteta?

 

Deca koja odrastaju okružena ljubimcima, domaćim životinjama imaju izraženu empatiju, saosećajnost, prema svima. Verujem da se u njima bude posebna osećanja. Stiču neku vrstu odgovornosti, i bivaju ljubaznija prema svim živim bićima.

Kod našeg deteta se to vidi svakim danom sve više. Vodi računa o svom psu, nosi mu da jede, brine da nije žedan. Čak ga i kupa. Isto tako imamo svinju koja je oprasila šest malih prasića. Naša ćerka je svaki dan po nekoliko sati provodila sa njima, mazeći  ih. Noseći im slame, da se ne smrznu. Čak nam je govorila da je obavezno slikamo.

 

Možete li da podelite sa nama omiljenu zajedničku aktivnost vašeg deteta i ljubimaca? Kako izgleda kada se oni druže i igraju?

 

Naša ćerka, Tamara, svaki dan šeta svog psa po imenu Peki. Takođe, ima svoju omiljenu kokošku koju mazi i ljulja na svojoj ljuljašci. Koka je sad navikla i sama čim čuje Tamaru ide ka njoj i čeka na ljuljanje. I po ceo dan se druže. Molila nas je da ih sve ponese u svoju sobu da se igraju i kad padne mrak.

 

Šta biste poručili roditeljima koji žive u gradovima i dvoume se da li da svom mališanu nabave prvog ljubimca?

 

Svim roditeljima koji žive u gradu bih poručila da obavezno nabave svojoj deci kućnog ljubimca. Što češće da svoju decu vode u seoska okruženja i seosku prirodu.