Efekte klimatskih promena sve više osećamo, pa je važno da naša deca saznaju na koji način je naša planeta ugrožena i kako svako od nas može pomoći.

 

Učiti decu o tako složenom i uznemiravajućem pitanju, može izgledati obeshrabrujuće za roditelje. Srećom, ne treba da budete stručnjak da biste sa vašim detetom razgovarali o klimatskoj krizi. U nastavku pročitajte pet saveta koji vam mogu pomoći u razgovoru.

 

1. Pružite primer

Jedan od boljih načina za upoznavanje dece sa klimatskom krizom, je približiti problem njihovom svakodnevnom životu. Na primer, možemo započeti priču o vremenu koje se svakodnevno menja i može uticati na sve, od promena našeg raspoloženja do brzine kojom biljke rastu. Klimatske promene su u svojoj osnovi, karakteristike vremena tokom dužeg perioda. 

Da biste ovo dočarali svom detetu, pokušajte da uporedite vreme danas sa vremenom kakvo je bilo pre 50 godina: Da li postoje značajnije razlike koje možete istaći? Da li je danas toplije ili suvlje? Dok je za klimu prirodno da se menja tokom vremena, važno je objasniti da su ljudi ti koji uzrokuju ubrzanu promenu klime. Zapravo, istraživanja su pokazala da su 19 od poslednjih 20 godina bile najtoplije ikada.

 

2. Nemojte samo navoditi primere – pokažite im

Klimatske promene se mogu bolje razumeti vizuelno. Kada objašnjavate efekat staklene bašte, pokušajte da detetu pokažete sliku staklene bašte ili posetite neku staklenu baštu. Ono što se dešava jeste da staklena struktura u kojoj se gaje biljke, zarobljava sunčevu svetlost unutar tog prostora – čineći da iznutra bude mnogo toplije. Isto činimo i mi našoj planeti, kada sagorevamo fosilna goriva. Sagorevanjem fosilnih goriva, oslobađaju se gasovi staklene bašte koji zarobljavaju sunčevu svetlost u našoj atmosferi.

Takođe, jednostavnim izlaskom u prirodu možete vizuelno prikazati šta je to što pomaže da se klimatske promene zaustave. Priroda doprinosi smanjenju emisije ugljenika i njegovom uklanjaju iz atmosfere. To znači da drveće u vašem dvorištu igra ulogu u borbi protiv klimatskih promena tako što upija i skladišti ugljenik.

 

3. Ne potcenjujte dečji način razmišljanja

Kada budete razgovarali sa detetom, možete se iznenaditi koliko ono zapravo već zna o klimatskim promenama. Deca neprekidno posmatraju promene koje se dešavaju na našoj planeti i mnoga su zainteresovana da saznaju kako te promene mogu uticati na njihove živote. 

Dok je sa jedne strane važno da upoznate decu sa klimatskim promenama koristeći termine koji su njima poznati, nemojte misliti da treba da previše pojednostavite temu. Ako to uradite, rizikujete da izostavite važne detalje koji bi im pomogli da shvate kako njihova budućnost može izgledati ukoliko se ništa ne preduzme.

 

4. Usredsredite se na akciju i sačuvajte nadu

Imajući u vidu da se čovečanstvo upravo suočava sa epidemijom, vaši pokušaji da decu upoznate sa još jednom globalnom krizom mogu delovati obeshrabrujuće. Bez obzira na to, vrlo je važno da nastavite da sa decom razgovarate o klimatskim promenama, ne uprkos pandemiji, već upravo zbog nje. 

Mnogo je pouka koje možemo izvući iz načina na koji je čovečanstvo odgovorilo na pandemiju, a koje se mogu primeniti i na klimatske promene. Krize demonstriraju izvanrednu sposobnost ljudskog društva da se zajedničkim snagama suprotstavi jedinstvenim i naizgled nepremostivim izazovima i da se prilagodi. To je upravo ono što nam je potrebno u borbi protiv klimatskih promena.

Kako biste izbegli stres i strah koji su prsutni tokom razgovora o klimatskoj krizi – usredsredite se na sve ono što vi i vaše dete možete preduzeti kako biste bili od pomoći. Na primer, smanjena upotreba crvenog mesa je korisna za planetu, jer goveda oslobađaju metan, gas staklene bašte, a njihovo gajenje zahteva korišćenje velikih površina zemljišta i puno hrane. 

Čak i male stvari, kao što je isključivanje svetla po napuštanju prostorije ili zamena običnih sijalica štedljivim, mogu smanjiti vaš ugljenični otisak. Pomažući vašoj deci da razumeju koliko su za klimu važni njihovi postupci i postupci drugih ljudi, pomoćićete im da prepoznaju promene koje se moraju desiti kako bismo izgradili bezbedniju i zdraviju budućnost.

 

5. Učite od svoje dece

Učenje nije jednosmeran proces. Odrasli, takođe, imaju šta da nauče od dece, posebno kada su u pitanju akcije protiv klimatskih promena. Udružena deca su formirala Međunarodni klimatski pokret mladih, organizovala masivne proteste, klimatske kampanje putem interneta i društvenih mreža. Kao nikada do sada, deca su deo globalne zajednice i pozivaju odrasle na odgovornost za svoje postupke. Ukoliko budete otvoreni za ono šta vaše dete ima da kaže o klimatskom pokretu, pomoći ćete u izgradnji inkluzivnijeg i održivijeg sveta u kojem će oni odrastati.

 

Prevela: Emilija Vuković