Odrastanje uz kućnog ljubimca podstiče saosećanje, poštovanje i razumevanje za drugo živo biće. Takođe može da poboljša komunikativne veštine i odgovornost. Ali, ovo se ne dešava bez pomoći i nadzora odrasle osobe.

 

Ljubimci nisu drugari iz parka

Psi su dobri prijatelji. Oni sa decom mogu da postanu najbolji prijatelji. Ali, deca ne komuniciraju na isti način kao odrasli i njihovo ponašanje može biti zbunjujuće i često zastrašujuće za ljubimce.

 

Deca se često ponašaju prema psima i mačkama kao prema svojim drugarima iz parka. Roditelji ponekad dopuštaju svojoj deci da se grubo igraju sa životinjama. Dok su neki ljubimci vrlo tolerantni, drugi nisu i zbog grube igre može doći do povrede deteta.

 

Grljenje, prevrtanje, stiskanje, udaranje psa ili mačke je nešto što ne treba dozvoliti. Ako životinja ne može da izbegne ovakvu situaciju, ona može da odluči da ugrize ili ogrebe dete.

 

Naučite decu da poštuju životinje

Istraživanja su pokazala da će čoveka pre ujesti njegov sopstevni pas nego nepoznati. Deca su najrizičnija grupa. Deci treba pokazati kako da se ponašaju sa poštovanjem i da komuniciraju bezbedno sa psima i mačkama.

 

Životinje ne mogu da kažu detetu kada žele da budu same, tako da je najbolje da u bliskom kontaktu bude prisutna odrasla osoba. Životinjama treba dati “sopstveni prostor” da se povuku ako to žele. Na taj način iskazujemo poštovanje prema njima i dajemo im slobodu izbora, a sebe i dete čuvamo od povreda.

 

Deca treba da znaju da ne smeju nastaviti da jure i pokušavaju igru sa životinjama koje su odlučile da se povuku i sklone. Ukoliko je u prostoriji više dece ili se radi o glasnoj proslavi, životinje treba skloniti u drugu prostoriju. Decu treba naučiti da ne prilaze nepoznatim psima i mačkama dok ne pitaju vlasnika za dozvolu i to samo pod nadzorom roditelja.

 

Deca ne treba da prilaze psu ako:

  • jede ili uživa u poslastici koju je dobio kao nagradu
  • igra se sa omiljenom igračkom
  • spava, oseća se loše ili je povređen
  • star je ili nestrpljiv
  • ima oštećen sluh ili je slep

Razumite govor tela ljubimca

Psi i mačke itekako komuniciraju sa nama, samo to rade drugačije od nas. Oni sa nama komuniciraju govorom svog tela. Obratite pažnju na signale koje vam daju. Kod pasa obratite pažnju na zevanje, lizanje usana, podozrivo gledanje, spuštanje ušiju unazad, okretanje glave, povijanje repa i napetost tela.

 

Kod mačke obratite pažnju na trzaj krzna ili kože duž leđa, slabije pa jače njihanje repa levo-desno, stiskanje ušiju uz glavu i povijanje ušiju unazad. Oštar i iznenadni okret glave detetu ili njegovim rukama koje mačku dodiruju.

 

Ako primetite neki od ovih signala, smireno, bez ikakve žurbe, sklonite dete iz ovakve situacije. Agresivniji znaci se mogu pojaviti ako ovi signali nisu primećeni, a to mogu biti:

  • škrgutanje zubima
  • sužen pogled
  • režanje

Ohrabrite decu da učestvuju u brizi o ljubimcu

Četkanje, šetanje i igra sa ljubimcem stvara čvrstu vezu. Stariju decu treba ohrabriti da vode računa o ljubimcu. Cela porodica može ići na časove obuke koji osnažuju veze sa ljubimcem i olakšavaju međusobno razumevanje.

 

Šta kada dođe beba?

Neki psi i mačke se mogu uznemiriti pred dolazak bebe jer se menja rutina i fokus članova porodice. Da bi period privikavanja bio što lakši, upoznajte vašeg ljubimca unapred sa novom opremom za bebu poput kreveca i dečjih kolica. Upoznajte svog psa sa novim rasporedom za šetnju pre nego što beba dođe u dom, a kako bi se ljubimac navikao na nove zvukove, puštajte mu snimke — naročito kako beba plače.

 

Kada beba dođe, ne isključujte ljubimca. Dozvolite psu ili mački da vidi, čuje i pomiriše bebu pod nadzorom, da nauči da nema razloga za brigu! Većina ljubimaca se vrlo brzo postavi zaštitnički prema bebi i tek stvoreno prijateljstvo traje zauvek.

 

Ljubimci su članovi porodice

Deca uče kroz primere i ponašaće se prema životinjama onako kako su videli vas da to činite. Zbog toga je važno da im svojim primerom pokažete razumevanje, poštovanje, empatiju, brigu i odgovoran odnos prema kućnom ljubimcu, a deca će lako preuzeti vaš model.

 

Prevela: Isidora Eraković