Tokom hladnih zimskih dana, sve životinje traže skrovišta kako bi se ugrejale i sklonile od kiše i snega. Danas pomozite napuštenim kucama i macama, tako što ćete za njih napraviti privremenu kućicu u koju mogu da se sklone kad je hladno.

 

Potrebni su vam:

  • Kartonska kutija
  • Stiropor
  • Građevinska folija
  • Selotejp traka


Evo kako da napravite kućicu:

 

Korak 1: Na kartonskoj kutiji skalpelom napravite prorez sa uže strane koji će služiti za ulazak psa u kućicu.

Korak 2: Isecite skalpelom stiropor debljine 4 cm po meri kutije i postavite ga u kutiju. On će služiti kao pod u kućici za pse.

Korak 3: Iskrojte skalpelom stiropor debljine 2 cm prema dimenzijama kartonske kutije.

Korak 4: Obložite kartonsku kutiju sa spoljne strane stiroporom debljine 2 cm. Kutiju možete obložiti i sa untrašnje strane ukoliko je dovoljno velika.

Korak 5: Uradite to sa svih strana kutije (osima na donjoj) i učvrstite selotejp trakom.

Korak 6: Isecite građevinsku foliju po meri kartonske kutije.

Korak 7: Upakujte izolovanu kartonsku kutiju baš kao što biste upakovali i poklon. Kućicu morate dobro uviti u foliju jer će upravo ona sprečavati prodor vlage u njenu unutrašnjost.

Korak 8: Foliju sa prednje strane kućice za pse učvrstite heftalicom.

Korak 9: U kućicu je najbolje da postavite slamu jer je ona jako dobar izolatar i održavaće toplotu unutar kućice. Ako ne možete da nađete slamu, onda staro možete staviti staro ćebe ili odeću, ali u tom slučaju morate svaki dan menjati prostirku jer se lako može ukvasiti i zalediti.

 

Sada kada ste završili sa pravljenjem kućice, vreme je da napišete poruke dobrodošlice novom stanaru kućice. Napišite na papirićima kakav život želite da ima kuca ili maca koja će se useliti u kućicu. Kada napišete, pročitajte naglas i zalepite na kućicu selotejp trakom.

 

Pronađite u vašem komšiluku dobro mesto gde možete postaviti kućicu. Kućicu postavite u zavetrinu (uz neki zid) ili ispod drveta kako bi bila zaštićena od vetra, promaje i padavina. Za dobrodošlicu, ostavite malo hrane za pse ili mačke unutar kućice. Ubrzo će se u kućicu useliti zahvalan novi stanar.