Počela je škola, a jesen je iza ugla. Ovo godišnje doba, puno je energije i uzbuđenja. Odlično je vreme za avanture napolju i zabavu u prirodi.

 

Ako tragate za inspiracijom kakve sve igre možete probati napolju, delimo sa vama tri ideje da vam pomognu u tome.

 

Krenite u šetnju punu boja

Jesen je godišnje doba sa najlepšim bojama! Izaberite jednu boju, krenite u šetnju i neka vaše dete počne da traži, biljke, životinje i stvari koje su u odabranoj boji.

 

Ako imate fotoaparat još je bolje, uživaćete zajedno pregledajući slike žutih stvari, crvenih stvari ili bilo koje druge boje koju ste odabrali.

 

Takođe, možete sa sobom poneti kartice u različitim bojama i nijansama, pa reći detetu da potraži šta sve u prirodi ima iste boje kao na karticama.

 

Lov na blago

Deca obožavaju lov na blago u prirodi. A kada deca nauče da poštuju prorodu i uživaju u njoj, na putu su da odrastu u ljude koji vrednuju i štite prirodu. Zato spakujte sendviče, obujte udobne patike i krenite u avanturu.

 

Još je bolje ako krenete sa celom porodicom, pozovete prijatelje ili organizujete lov na blago u okviru školskog odeljenja.

 

Napravite listu stvari koje će deca tražiti tako da odgovara lokaciji na koju idete. Npr. ako idete u park ili šumu, možete tražiti bubu, cvet, gnezdo ptice, šišarku, crva, vevericu, pticu i drugo. Najbolje je ako nacrtate sva ova blaga. Deca usput mogu bojiti slike onoga što su pronašli. Starija deca mogu koristiti telefone da identifikuju biljke i životinje koje su pronašli.

 

Razgovarajte o blagu koje ste pronašli. Šta vas je najviše obradovalo? Šta je bilo najteže pronaći? Šta ste prvo pronašli? Koja ste čula koristili? Šta ste čuli, videli, namirisali tokom traganja? Kako ste se osećali?

 

Čišćenje lišća može biti zabavno!

Dajte deci grabulje i na posao! Čišćenje opalog lišća iz dvorišta ili ispred stambene zgrade je obično zadatak za odrasle, ali može biti i izvor zabave za decu.

 

Od opalog lišća možete zajedno napraviti lavirint u kome se deca mogu igrati. Deca predškolskog uzrasta, provešće čitavo popodne trčeći po lavirintu i skačući po gomilicama opalog lišća.

 

Osim što je zabavan, lavirint od opalog lišća, pun prepreka i slepih ulica, podstaći će razmišljanje i pomoći deci da razviju veštine rešavanja problema i planiranja. Zahtev da se kreću samo po praznom prostoru unutar linija od lišća, podstaći će razvoj osećaja za prostor.

 

 

Nadamo se da su vas ove tri ideje inspirisale da jesenje lepo vreme maksimalno iskoristite za boravak sa decom u prirodi. Osim što su zabavni, trčanje i rekreacija na svežem vazduhu su neprocenjivi za zdravo odrastanje!

 

Fotografije: innerchildfun.com i happyhooligans.ca