Radionice Dečjeg klub ORkiCA je tokom 2019. godine posetilo preko 800 radoznalih mališana koji vole prirodu i životinje.  Pored radionica, drugari su ove godine pravili i postavljali privremene kućice za napuštene životinje, hranili labudove na Dunavu i istraživali svet prirode i životinja na ORkiCA sajtu. Ove aktivnosti su obeležile 2019. godinu u Dečjem klubu ORkiCA.

……..

Zimski izazov

Za najmlađe ljubitelje životinja i prirode i njihove roditelje, ORkiCA je pripremila Zimski izazov.  Ova igra osmišljena je tako da roditelji sa svojom decom mogu da pomažu životinjama ili da proučavaju prirodu. Umetnička dela od leda, pravljenje doma za ježa i pisanje dnevnika vremenskih prilika, samo su neki od zanimljivih zadataka koji su zabavili ORkiCA drugare. Drugarima se izazov svideo toliko da su poželeli da traje tokom cele godine, a mi smo im ispunili želju i stvorili Izazov prirode – igricu na ORkiCA sajtu i tako omogućili drugarima da ponosno ponesu ime ORkiCA istraživači prirode kada uspešno završe sve zadatke.

Postavljanje hranilica za ptice i kućica za pse

Dečji klub ORkiCA je krajem februara pokrenuo školsku sekciju u  prostorijama Osnovne škole „Laza Kostić“. Drugari su želeli da urade nešto korisno za životinje i pomognu im da nađu sklonište i zato su napravili tri kartonske kućice za pse. Bili su presrećni kada su već sutradan shvatili da su kućice dobile svoje stanovnike – napuštene pse koji su bili zahvalni na privremenom domu. Pored kućica za pse, drugari su odlučili da pomognu i pticama i zato su napravili hranilice, okačili ih na svako drvo u školskom dvorištu i tako pomogli pticama da prežive snežne dane.

Hranjenje labudova na Zemunskom keju

Pored radionica, ORkiCA drugari uživaju i u zajedničkim akcijama. Ove godine smo zajedno hranili labudove na Dunavu i razgovarali o potrebama ptica koje žive pored vodenih staništa. Sada svaka ORkiCA zna da ne treba da hrani ove prelepe ptice hlebom, već kukuruzom. Na kraju našeg druženja, popeli smo se na Gardoš kulu i uživali u prelepom pogledu. Labudovi su bili zahvalni, a ORkiCE presrećne, tako da je naša misija ispunjena.

Pogledajte kako su naše ORkiCE hranile labudove.

Rođendan u ORkiCI

O tome koliko ORkiCA znači mališanima najbolje govori primer našeg drugara Novaka koji je poželeo da svoj deveti rođendan proslavi tokom ORkiCA radionica. Na oduševljenje svih – ova želja se ostvarila. Zajedno smo uživali u druženju i torti i sa slavlja poneli najlepše utiske. Svim mališanima su se najviše dopale ORkiCA kapice koje smo napravili samo za njih, kao i šareni baloni koji su ulepšali celo slavlje. “U ORkiCI uvek naučim nešto novo i pritom se zabavljam. Zahvaljujući ORkiCI stekao sam nove drugare i zato sam poželeo da baš sa njima proslavim svoj rođendan”, rekao je Novak.

ORkiCA sajt i superheroji

Tokom 2019. godine, ORkiCA svet postao je bogatiji za još jedno mesto za igru i druženje – ORkiCA sajt.  Na ORkiCA sajtu zajedno pišemo Dnevnik dobrih postupaka i pokazujemo svima koliko možemo da uradimo za našu planetu i njene stanovnike. U pauzi od pisanja Dnevnika, prelazimo nivoe igrice „Izazov prirode“. Kada odgovorimo na sve izazove, postaćemo ORkiCA istraživači – čuvari prirode. Naši crteži, priče, fotografije i snimci koji pokazuju kako smo pomogli životinjama i prirodi našli su svoje mesto i zovemo ih „Crtaj, piši, fotkaj“. Kada poželimo da saznamo nešto novo, odgovore tražimo u „Riznici znanja“. Kroz celu avanturu prate nas ORkiCA superheroji – Marko i Maša.

ORkiCA na Izložbi mešanaca

Na Velikoj godišnjoj izložbi mešanaca, ORkiCA drugari crtali su portrete pasa, pravili figurice od recikliranog materijala i zajedno tražili veselog, tužnog i ljutog psa. Na ovaj način želeli smo da mališanima kroz igru prikažemo značaj odgovornog vlasništva i ljubavi prema životinjama. Mališani su dodelili i ORkiCA nagradu mešancu koji je učestovao u Izložbi, a kojeg su zajedno odabrali kao pobednika u ovoj kategoriji. Glasanje je bilo neizvesno do samog kraja, ali smo na kraju pehar dodelili psu Tafi koji nam se najviše dopao. “Tafi je veseljak lavljeg srca i premekane bundice, osvajač nagrade za najslađe uši i TV zvezda”, kažu njeni ponosni vlasnici.

Postavljanje kućice za mace

Drugari iz DK „ORkiCA“ su na novembarskoj radionici napravili kućicu za napuštene mace. Želeli su da obezbede macama privremeni dom i zato su sa svojim roditeljima i psom Lakijem ostavili kućicu i hranu u obližnjem parku. Mace nismo pronašli jer su se sakrile, ali nam je gospođa Milica koja brine o napuštenim životinjama šapnula da su posetile novi dom čim je pao mrak i da im se kućica mnogo dopala. Nekoliko dana kasnije, kućicu je posetio mačak Mališa, kojem su dobre komšije obezbedile i ukusan obrok. Uživao je u hrani i ponosno ušetao u kućicu koja mu se odmah dopala.

Kada smo postavili kućicu, drugari su bili presrećni i jednoglasno uzviknuli da jedva čekaju nove radionice i izlete u 2020. godini! Maša i Marko već pripremaju mnoga iznenađenja za sve stare i nove drugare i obećavaju da će pomoći drugarima da zaštite prirodu i sve životinje.