Da li znaš da je najniža temperatura, od kada se vrše merenja u Srbijii, izmerena 1985. godine na  Pešterskoj visoravni i iznosila je čak -39,5 stepeni? A najviša je izmerena je u Smederevskoj Palanci 2007. godine i iznosila je 44,9 stepeni.

 

Šta god da radiš, vreme te prati u stopu, uvek je sa tobom. Posmatranje oblaka, hvatanje kiše i utvrđivanje pravca u kome vetar duva je nauka o kojoj znaš mnogo više nego što misliš. Njeno ime je meteorologija.

 

Zima je zabavno godišnje doba za meteorologe. Zato je današnji #ZimskiORkiCAIzazov da na nedelju dana postaneš meteorolog i napraviš dnevnik zimskih vremenskih prilika. Obavezno nam pošalji svoja zapažanja putem Facebook stranice ili na e-mail orkica@orca.rs

 

Potrebni su ti:

  • Sveska i olovka 
  • Laboratorijski mantil i podmetač sa klipsom
  • Topao i nepromočiv mantil, jakna i kabanica

 

Evo šta treba da uradiš:

 

Korak 1: Posmatraj oblake i vidi da li možeš da uočiš neki predmet ili životinju na nebu. Nacrtaj u svesku sve životinje koje si uočio/la! Ovo možeš da radiš bilo gde.

Korak 2: Vodi evidenciju u dnevniku o svemu što vidiš, a u vezi je sa vremenskim prilikama koje pratiš. To može biti veoma interesantno, pogotovo kada ukombinuješ sa znanjem o životinjskom svetu i kako taj svet funkcioniše u kontaktu sa vremenom svakog dana.

Korak 3: Prošetaj kroz različita staništa. Kroz šumu ili pored reke. Da li možeš da utvrdiš kako vreme utiče na različita staništa? U šumi možeš da nađeš mnogo više lišća na zemlji ili polomljeno granje ukoliko je bilo više vetra. Takođe možeš da primetiš da su reke ili potoci viši ili niži zbog toga kolika količina kiše je pala.