Ako imate psa kao kućnog ljubimca, danas počnite da ga učite novom triku (npr. da sedne).

 

Zašto je ovo korisno? 

 

Zato što komandom “sedi” možete skrenuti pažnju svom psu kadgod radi nešto što vam se ne dopada (npr. skače na vas, vuče povodac itd). Uvek je bolje dati psu jasnu komandu šta treba da uradi, nego mu prosto reći “ne”.

 

Željeni rezultat: Pas je seo kada mu date komandu “sedi”.

 

Korak 1: Stanite ispred psa koji stoji. Držite ukusnu poslasticu (npr. granulu hrane koju voli) između palca i kažiprsta. 

 

Korak 2: Stavite ruku blizu nosa psa, da oseti miris granule (ali mu je nemojte dati da pojede). Polako pomerajte ruku naviše iznad glave psa i unazad preko njegove glave. Videćete kako se njegova glava pomera u vis za vašom rukom, prateći granulu, a istovremeno, njegova zadnjica se spušta na pod. Čim zadnjica dodirne pod i pas sedne, pohvalite psa i dajte mu granulu.

 

Korak 3: Vežbajte korak 2 nekoliko puta u toku dana, nekoliko dana.

 

Korak 4: S obzirom da pas svaki put dobije granulu kada sedne, primetićete da sve radije i sve duže ostaje u sedećem položaju. Tada uvedite i komandu “sedi” u trenutku kada počinje da spušta zadnjicu na pod. Vodite računa da ne kažete “sedi” pre vremena, odnosno pre nego što vaš pas počne da spušta zadnjicu, jer tako može da poveže komandu sa pogrešnim pokretom.

 

Korak 5: Vežbajte korak 4 nekoliko puta u toku dana, nekoliko dana.

 

Korak 6: Dajte vašem psu znak da ste završili trening (npr. kažite “dobro”)

 

A šta ako nemate psa? Možda imate macu, hrčka, zečeve, papagaja, ribice…? 

Iskoristite današnji dan da nacrtate njihov portret i napišite zašto ih volite. Navedite baš sve razloge kojih možete da se setite zašto volite svog ljubimca.

 

A ako slučajno nemate ljubimca – nacrtajte potret svoje omiljene životinje! Nemojte zaboraviti da detaljno opišete zašto vam je baš ta životinja omiljena. Ako je potrebno, istražite na internetu sve moguće razloge zašto je baš ona tako interesantna i šta je to čini vašom omiljenom životinjom!