U moru raznih aktivnosti koje se nude deci, teško je odabrati baš onu koja bi savršeno odgovarala našem mališanu. Sportovi, škole jezika, muzičke i dramske sekcije, samo su neke od brojnih izbora.

 

Pri odabiru vannastavnih aktivnosti, svaki roditelj se barem jednom zapitao:

  • Za šta se moje dete interesuje?
  • Za šta je moje dete talentovano?
  • Da li ću pogrešiti ako upišem dete na fudbal/balet/karate?

Nakon odabira, potrebno je da prođe neko vreme kako bismo shvatili da li smo dobro odabrali ili je vreme da potražimo neku novu aktivnost koja će kvalitetno ispuniti vreme našeg deteta.

 

A šta bi bilo kada bi postojao čitav jedan mali svet u kojem nije bitno ko je za šta talentovan, da li više voli košarku ili fudbal ili još uvek nema nikakva interesovanja? Svet u kojem je dovoljno biti radoznao. Svet u kojem i dečaci i devojčice zajedno kroz igru uče o nečemu što nam je toliko blisko, a ipak  ga često zanemarujemo i podrazumevamo da znamo sve o njemu.

 

Jedan takav svet zove se ORkiCA. U njemu mališani uzrasta od 6 do 12 godina na radionicama i izletima uče o dobrobiti životinja i zaštiti prirode. ORkiCA ne zna za takmičenja, ocene, poene i svi su jednaki. Na kreativnim radionicama o kućnim ljubimcima, stanovnicima farme i , oglednim životinjama, učimo kako da odgovorno brinemo o životinjama. Zaštićene vrste, reciklaža, priroda Srbije, samo su neke od tema koje nam u ORkiCI pomažu da postanemo mali superheroji i zaštitimo prirodu.

 

U ovom svetu brinemo o našim pticama tako što im pravimo kućice i smišljamo načine za pomoć napuštenim životinjama. Možete nas sresti i u Tašmajdanskom parku, gde poput malih inspektora tražimo otpad i smeće, jer znamo da je bitno da se oni odlažu samo na predviđena mesta.

 

Drugari iz ORkiCA sveta odlaze i na zajedničke izlete i organizuju akcije za pomoć životinjama. Sa nama možete hraniti labudove (kukuruzom, nikako hlebom, to zna svaka ORkiCA), postavljati kućice za ptice ili se otisnuti u pustolovine u prirodi.

 

Kada nismo na radionicama ili izletu, naša briga o životinjama i prirodi ne prestaje. Na ORkiCA sajtu zajedno pišemo Dnevnik dobrih postupaka i pokazujemo svima koliko možemo da uradimo za našu planetu i njene stanovnike.

 

U pauzi od pisanja Dnevnika, prelazimo nivoe igrice „Izazov prirode“. Kada odgovorimo na sve izazove, postaćemo ORkiCA istraživači – čuvari prirode. Naši crteži, priče, fotografije i snimci koji pokazuju kako smo pomogli životinjama i prirodi našli su svoje mesto i zovemo ih „Crtaj, piši, fotkaj“.

 

Kada nas kreativnost privremeno napusti i poželimo da saznamo nešto novo, odgovore tražimo u „Riznici znanja“.

 

U našem svetu bitno je iskreno voleti prirodu i životinje i biti radoznao. Sve ostalo saznajemo i učimo zajedno. Pozivamo sve mališane da nam se pridruže, sigurni smo da će se lepo provesti u našoj oazi druženja i znanja. Dobro došli!