S obzirom na to da se tokom izolacije slabije krećemo, za danas smo vam spremili nekoliko “životinjskih” vežbica koje razvijaju snagu, ravnotežu i fleksibilnost, a možete ih raditi u kući. Nemojte ih raditi sami, već obavezno zajedno sa roditeljima 🙂

  • Puzite kao kraba! 

Okrenite se tako da licem gledate u plafon, a zadnjim delom tela prema podu, kao na slici. Puzite na ovaj način po kući. Vodite računa da zadnjicu držite što više prema plafonu i dišite polako i ujednačeno. Ova vežbica razvija pokretljivost ramena, kao i snagu stomaka i gluteusa.

  • Istegnite se kao žirafa

Podignite ruke visoko iznad glave i spojte dlanove. Zamislite da su vaše ruke vrat žirafe koji pokušava da se istegne najviše što može da bi žirafa dohvatila najukusnije lišće sa visokog drveća. Tako istegnuti, savijte ruke na levu stranu, pa zatim i na desnu spuštajući gornji deo tela bočno naniže. Ova vežba isteže ramena, gornje mišiće leđa i mišiće bokova.

  • Budite kao pas poenter

Da li ste čuli za psa rase poenter? Spustite se na ruke i kolena kao pas. Podignite vašu levu ruku i desnu nogu tako da budu paralelne sa podom kao na ovoj slici. Vodite računa da su vam ramena direktno iznad zglobova šake, a kukovi direktno iznad kolena. Ostanite u ovoj pozi koliko možete pa promenite ruku i nogu i uradite vežbu ponovo. Ova vežbica jača stomačne mišiće i donje mišiće leđa.

  • Sedite kao zeka

Spustite se u čučanj i ostanite u tom položaju koliko god možete, kao zeka koji sedi na travi. Ova vežba razvija pokretljivost kukova i donjih leđa.

  • Plivajte kao ajkula

Balansirajući na svojoj levoj nozi i pridržavajući se za pomoćnika – roditelja, spustite levu ruku na pod da biste se pridržali, a desnu nogu podignite tako da bude paralelna sa podom. Vaši kukovi treba da budu jedan iznad drugog (potrudite se da desni kuk podignete što više možete u vis). Kada osetite da ste stabilni, podignite vašu desnu ruku u vis tako da izgleda kao ajkulino peraje. Ova vežbica se zove još i poza “polumesec” u jogi i isteže mišiće nogu, jača stomačne i leđne mišiće.

Javite nam kako su vam se dopale vežbice i pošaljite nam fotografiju vežbica i poza koje ste probali na orkica@orca.rs a mi ćemo ih objaviti na ORkiCA stranici kako bismo ohrabrili što više dece da se kreću i vežbaju u izolaciji.